A XXI. századi nacionalista alternatíva

2020. október 31. 02:33 - Hadúr

A szláv gyarmatosítás eredménye

Történt úgy, hogy északi szomszédainknál a járvány kezelésére vonatkozóan meghoztak egy olyan ajánlást, hogy ne kaotikus, keszekusza módon, hanem lehetőleg  fegyelmezett rendben és ábécésorrendben tetsszenek tesztelésre menni a kedves állampolgárok. Az ajánlás kapcsán a belügyminisztérium kénytelen volt széles nyilvánosság elé tárni a szlovákiai vezetéknevek statisztikáját. Ebből kiderül, hogy Szlovákiában a tíz leggyakoribb vezetéknév magyar vagy magyar eredetű, esetleg a magyar szlovákosított változata. Mindezt a szlovákiai magyar Új Szó hírportálja énekelte meg.

Szláv és román szomszédainknál korábban divatos volt a magyarság létezését azzal relativizálni, hogy 

"nincs olyan, hogy tisztavérű magyar, a magyarok valójában csak magyarul beszélő szlávok",

sőt, sokan egészen odáig mentek, hogy

"egyáltalán nincs olyan nép, hogy magyar; A magyarok valójában mind - az 'ezeréves elnyomás hatására' - elmagyarosodott szlávok és dákorománok; A magyar egy tájidegen mongolid fajta, melynek sikereit kizárólag az 'őshonos', asszimilálódó népek hozták a számára".

Ezt és az ezekhez hasonló demagóg mantrákat jómagam az anyaországban is többször is visszahallottam öngyarmatosító, etnomazochista politikai szektákhoz ilyen-olyan módon kapcsolódó, vagy csak szimplán általuk megvezetett egyének szájából. (Van annak egy diszkrét bája, amikor egy kurzus azzal próbál a hazai (ál)jobboldal ellen lázadni, hogy a rivális nemzetállamok szélsőjobboldalának narratíváját veszi át és böfögi vissza - de most hagyjuk is ezt). Arra már "kevésbé" tér ki ez a magyarellenes ihletésű narratíva, hogy vajon van-e olyan, hogy "tisztavérű" szlovák, szláv, vagy román. Nem is véletlenül.

A szlovákiai vezetéknevek statisztikája már adhat egy kezdetleges közelítést arra vonatkozólag, hogy a történelem során vajon a magyarok asszimiláltak-e több szlovákot, vagy fordítva. A leggyakoribb "szlovák" vezetéknév a Horváth, majd a Kováč következik, aztán a Varga, a Tóth, a Nagy, a Baláž, a Molnár, a Szabó, a Balog, a tizedik pedig a Lukáč. Az első húszba belefért még a Kovács, a Németh és a Farkaš is. Igen, jól tetszettek olvasni: ezek a leggyakoribb szlovákiai vezetéknevek, a teljes szlovákiai lakosságra nézve. Nehezen tűnik elképzelhetőnek, hogy eme méretes statisztikai furcsaság kizárólag az alig tíz százalékos szlovákiai magyar kisebbség jelenlétére lehetne visszavezethető. Összehasonlításképpen: a Wikipédia szócikke alapján a leggyakoribb magyarországi vezetéknevek (gyakoriság szerint csökkenő sorrendben) a Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth, Varga, Kiss, Molnár, Németh és Farkas. A jelentős valószínűséggel kisebbségi származásra utaló Lakatos csak a tizenharmadik a listán.

Az egyik szembeötlő különbség, hogy míg nálunk Magyarországon a leggyakoribb 10 családnév közül legfeljebb a Tóth, Horváth, Németh vezetéknevek utalhatnak külső származásra, addig Szlovákiában mind a tíz leggyakoribb vezetéknév magyar eredetű - a náluk megtalálható TóthHorváth, és Németh nevek is, mivel az ezen családneveknek megfelelő népnevek formája szlovákul Slovenský, Chorvátsky, Nemecky lenne. És van itt még valami, ami ennél is fontosabb. A TOP 10-es listán belül ugyanis mind a három olyan magyarországi vezetéknév, mely külső származásra utalhat, népnévi családnév. A Magyar Családnevek Enciklopédiája szerint

"A népnévi családneveink nagy száma abból adódik, hogy elsősorban nem azokat nevezték el az adott népnévvel, akiknek valóban anyanyelve volt a névben szereplő nép nyelve, hanem azokat, akik bármily módon kapcsolatban álltak azzal: közelükből származtak, ruházatukban, viselkedésükben hasonlítottak, vagy csak beszélték a nyelvet"

Ugyanez a logika viszont nem alkalmazható a szlovákiai szlovákok közt előforduló Nagy, Balog, Szabó vezetéknevek esetében. Úgyhogy ott északon tessék megbékélni a gondolattal: aligha léteznek "tisztavérű" szlovákok.

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Akkor ne habozz megosztani! ;)
Az egész magyar nyilvánosságban azoknak van a legnehezebb dolguk, akik egyik nagy szekértáborba sem hajlandóak besimulni. Tégy ellene! Véleménybuborékok helyett önállóan gondolkodó állampolgárokat!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiliberalisplatform.blog.hu/api/trackback/id/tr1616265252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A XXI. századi nacionalista alternatíva
süti beállítások módosítása