A XXI. századi nacionalista alternatíva

2020. november 07. 17:49 - Hadúr

Szlovákoktól loptuk a Szent Koronát - egy szlovákiai tankönyv szerint

Az elmúlt hetekben az anyaországi közélet egy sok vitát kavart mesekönyv körül forrongott. Miközben mi itthon egy olyan mesekönyv ürügyén ütöttük-vágtuk egymást, melyet alapvetően felnőttek (és nem pedig gyerekek) vásároltak fel tonnaszám, addig felvidéken a magyar gyermekekkel valami sokkal rosszabb, kártékonyabb, veszélyesebb dolog történik. A MAGYART Eleink hagyománya Facebook oldal még szeptemberben osztott meg egy fényképet egy a szlovákiai magyar diákoknak készült tankönyvről, melyben Svätopluk "királyt" a magyar Szent Koronával ábrázolják - azt sugallva ezzel, hogy azt mi magyarok "vettük át" a "szlovákoktól".

118964296_3439984186024194_5556865791785357195_o.jpg

A célközönsége ennek a könyvnek is a legszenzitívebb korban lévő gyerekek, akiknek kulturális identitása még valóban képlékeny. Ám míg a "Meseország Mindenkié" című ideologikus tartalmú mesekönyvtől senki, (még a gyerekek sem) válnak homoszexuálissá, (legfeljebb ideológiailag elfogulttá - de az sem minden szempontból üdvös) addig a szlovákosító ideológiával átitatott tankönyvek esetén valóban fennáll a veszélye, hogy az iskolai propaganda befolyással lesz a gyermek későbbi nemzeti identitására. A másik lényeges különbség, hogy egy kereskedelmi forgalomban lévő mesekönyvet az vesz meg aki akar, addig egy tankönyv esetében nem biztos hogy ez a helyzet. Ez a könyv már bizonyosan ott van rengeteg szlovákiai magyar általános iskolás hátizsákjában. Nem szimplán "a kezükbe kerülhet", ha anyu vagy apu megveszi, hanem már ott van.

Nacionalista agymosás és Szlovákra-mosott történelem

A bejegyzés közzétevője szerint a kép egy felvidéki magyar iskolák magyar gyerekei számára készült tankönyvből származik. Feltehetően egy szlovák tankönyv lehet az alapja, amit lefordítottak magyarra. A bejegyzés szerint minden településnév szlovákul szerepel a könyvben, továbbá úgy mutatja be a történelmet, mintha szlovákokon és "ős-szlovákokon" kívül senki soha nem élt volna a felvidéken. A valóságban viszont Szlovákia mai területe igazi olvasztótégely volt a történelem során, felsorolni is nehéz, hogy mennyi különböző népcsoport élt együtt valaha: magyarok, szászok, zsidók, ruszinok, cseh husziták, törökök elől menekülő délszlávok, morvák, avarok, stb.. A mai szlovákiai tanulóknak joguk kellene, hogy legyen arra, hogy megismerjék a múltjuk sokszínűséget.

Nem nehéz észrevenni, hogy mit eredményezhet az ilyen történelmi torzításokkal teletűzdelt tananyagra épülő oktatás: minden szlovákiai gyermek, ha élete későbbi szakaszában meglátja a magyar Szent Koronát, egyből fölkiált: "De hát az a mi Svätoplukunk koronája! A gonosz magyarok ezt is ellopták tőlünk!". Minden szlovákiai gyermek - és ezen belül a legsúlyosabb a magyar nebulók helyzete - azzal a hamis tudattal fog felnőni, hogy volt egyszer egy mindenben tökéletes "Nagymorva birodalom", a magyarok meg csak úgy odatolakodtak, és leromboltak mindent. (Az a "Nagymorva birodalom", ami ugye "nyilvánvalóan" "ős-szlovák" állam volt, mert "természetesen" ugye a (Csehország keleti részén ma is élő) morvákhoz még véletlenül sem lehetett semmi köze.)

A múltat elbitorolni - úgy tűnik - úgy kell, hogy azt kell bebizonyítani, hogy minden előbb, a szlovákokkal kezdődött, még mielőtt a magyarok megérkeztek, és ha bármi párhuzam merül föl a két kultúra között, az csakis azért lehet, mert "a magyarok lopták a szlovákoktól". A tolvaj vádolja meg az áldozatot azzal, hogy lop. Már nem a magyarság hazáját, hanem a lelkét lopják, apránként, apró darabokban. Lopják a múltunkat, és ezzel felvidéki testvéreink gyermekeinek jövőjét is. Ez valóban olyan maradandó károkat okozhat, amik visszafordíthatatlanok lehetnek a következő generációk lelkében. 

A homogenizáció és a múlt szlovákká-vakolása helyett üdvösebb ideje lenne, ha végre a szlovák kulturális és politikai elit hitet tenne a sokszínűség és a kisebbségek iránti méltányosság mellett.

Mellesleg ez az eset nem teljesen precedens nélküli:

kepkivagas_3.JPG[kép forrása]

kepkivagas2.JPG[kép forrása]

Már a történet sem eredeti

 Az úgynevezett "monda" valójában az ókori görög Aiszóposz egyik meséje. Aiszóposz egy Krisztus előtt 600 környékén élő görög meseköltő volt. (Ebben az esetben a kronológia miatt végképp nem is lehet kérdéses, hogy a mesét a szlovákok vették át a görögöktől, és nem fordítva.)

"Egy földműves gyermekei veszekedtek egymással. Apjuk, mikor már sokat beszélt a lelkükre, de szép szóval nem tudta őket rávenni, hogy megegyezzenek, belátta, hogy tettel kell ezt elérnie. Így hát felszólította őket, hogy hozzanak egy köteg vesszőt. Mikor azok megtették, amit parancsolt, először együtt adta oda nekik az egész vesszőnyalábot, és megparancsolta, hogy törjék el. A fiúk erőlködtek, de nem sikerült nekik; másodszorra viszont kioldotta a köteget, s egyenként adta oda nekik a vesszőt. Mikor így már könnyen eltörték, így szólt: "Ti is, gyermekeim, ha egyetértetek, legyőzhetetlenek lesztek ellenségeitek számára; de ha viszálykodtok, könnyen elbánnak veletek."

Talán Aiszóposz ezen meséje is hatással lehetett a görögöktől rengeteg dolgot átvevő rómaiakra, akiknél a bőrszíjakkal összekötött vesszőkből álló fasces egy egyfajta hatalmi szimbólumnak számított. A Wikipédia szerint [forrás: itt és itt] a fasces az ókori római magisztrátus jelképe volt és tulajdonképpen az „egységben az erő” elvét szimbolizálta. Az újkorban Benito Mussolini ezt választotta mozgalma, jelképéül, és így lett ez a fasizmus névadója. Az olasz nyelvben a fascio szó a céhekhez hasonló szervezeteket, egyleteket jelent. Más országok fasiszta mozgalmai hasonló jelképeket választottak maguknak, a spanyol Falange jelvényén például öt nyílvesszőt fogott egybe egy járom. Tehát a mese pedig tulajdonképpen - bizonyos szempontból -  egy fasiszta mese.

Ha láttál bármi hasonlót, küldd be hozzánk!

Blogunk kiemelt figyelmet szeretne szentelni a magyarellenesség elleni fellépésnek. Ha Szlovákiában, Romániában, vagy egyéb országban te is találkoztál hasonló, magyarellenes attitűdök keltésére alkalmas, provokatív iskolai tankönyvekkel, küldj be hozzánk hasonló fényképeket róluk, és mi ezen a blogon megénekeljük a sztorit. (Lehetőleg írd meg a tankönyv címét, kiadóját, szerzőjét is!).
E-mail címünk: nemzeti.liberalis.platform[kukac]gmail.com

Hasznosnak találtad a bejegyzést? Akkor ne habozz megosztani! ;)
Az egész magyar nyilvánosságban azoknak van a legnehezebb dolguk, akik alternatív véleményt képviselnek és egyik nagy szekértáborba sem hajlandóak besimulni. Mi csak rátok, az olvasóinkra, és a ti megosztásaitokra számíthatunk 

like23456643.gif Köves minket Facebookon is! group5346534.gif

Vitatkoznál inkább vele? Itt megteheted!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetiliberalisplatform.blog.hu/api/trackback/id/tr8716275952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A XXI. századi nacionalista alternatíva
süti beállítások módosítása